‘Een derde zorgmedewerkers gaat coronavaccin nemen, meesten willen geen verplichting’

Verpleegkundigen en verzorgenden staan niet te springen om een inenting met het coronavaccin als deze beschikbaar komt. Onderzoek van vakbond NU’91 toont aan dat slechts 33 procent het coronavaccin de inenting wil.

Dat is iets lager dan het aantal zorgmedewerkers dat dit najaar een griepvaccin overweegt te halen. Zo’n 35 procent van de 3700 ondervraagde zorgmedewerkers is dat van plan.

‘Geen verplichting’

Driekwart van de ondervraagden wil niet dat het griep- en coronavaccin voor hun beroepsgroep verplicht wordt. Ook bij de groep die wel een vaccin tegen het coronavirus wil, geeft aan dat dit op vrijwillige basis moet gebeuren. NU’91 schaart zich hier al langere tijd achter en stelt dat het verplicht stellen in strijd is met artikel 11 in de Grondwet, waarin staat: “Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam”.

Volgens Stella Salden, voorzitter van NU’91, moet voor zorgprofessionals hetzelfde gelden als voor andere Nederlanders. “Er wordt nu ingespeeld op de emoties en het schuldgevoel van verpleegkundigen en verzorgenden. Op die manier wordt de morele druk verhoogd en dat kan echt niet.”

“Bron HartvanNederland.nl”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *